Često postavljana pitanja

Tijekom godine često ste nas nazivali ili nam pisali želeći dobiti odgovore ili pojašnjenja vezana uz stipendije, natječaje, obveze... Ovdje smo saželi neka od tih pitanja nastojeći Vam odgovoriti na njih. Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju a s vremenom ćemo i nadopunjavati ovu listu najčešćih pitanja koja nam postavljate.

Trebam li se kao stipendist Udruge svake godine ponovno javljati na natječaj ili sam stipendist do kraja svog školovanja?

Natječaj za dobivanje stipendija u tekućoj akademskoj godini raspisuje se u mjesecu listopadu a na njega se trebaju javiti svi koji žele konkurirati na natječaju - dakle i "stari" stipendisti. Financijska sredstva se odobravaju za tekuću akademsku godinu, svi koji pošalju zamolbu i potrebnu dokumentaciju istaknutu u uvjetima natječaja ravnopravno se natječu za stipendije. Svatko tko se javi na natječaj može biti stipendist i više godina ali se svake godine ispočetka mora javiti na natječaj.

Ako mi je odobrena stipendija trebam li otvoriti vlastiti žiro račun ili mi stipendiju možete uplaćivati i na žiro račun roditelja ili skrbnika?

Svaki stipendist po odobravanju stipendije dobije formular u kojeg uz osnovne podatke treba upisati i broj svog žiro računa. Ako ga nema - potrebno ga je otvoriti jer stipendiju želimo uplaćivati na osobni račun stipendiste.

Mogu li istovremeno primati još stipendija ako primam stipendiju Udruge Ivan Merz?

Uz stipendiju Udruge Ivan Merz ne možete primati više niti jednu stipendiju. Stoga svi oni koji su korisnici bilo koje druge stipendije (državne, rektorove, gradske ili stipendije neke druge udruge, zaklade ili fundacije...) ne trebaju se javljati na natječaj kako bi je mogli dobiti oni koji ne primaju niti jednu stipendiju.

Ako sam dobio negativan odgovor nakon prijave na natječaj imam li ipak mogućnost naknadno dobiti stipendiju?

Svake godine započnemo s određenim brojem stipendija a tijekom godine, ovisno o dinamici prikupljanja sredstava taj broj povećavamo. Svi koji su nam poslali zamolbe i ispunjavaju sve uvjete iz natječaja a nisu dobili stipendiju u studenom nalaze se na našoj "listi čekanja". Hoće li i koliko njih naknadno dobiti stipendiju ovisi o prikupljanju sredstava. U prethodnim godinama našeg djelovanja početni broj stipendista povećavali smo tijekom godine.

Imam li obveza prema Udruzi Ivan Merz i ako ih imam kakve su one?

Udruga Ivan Merz ne obvezuje svoje stipendiste niti jednom obvezom osim slanja izvješća o uspjehu u školovanju dva puta godišnje i potpisivanjem obrasca o isplaćenim sredstvima po završetku svih isplata. Stipendistima ne želimo nametati nove obveze već im pomoći u uspješnom dovršavanju svog školovanja.