Misionar fra Ilija Barišić sa svojim kongoanskim biskupom Sikulijem Palukuom Melchisedecom posjetio Humanitarnu udrugu Ivan Merz u Splitu

2014-09-30

slikaBiskup biskupije Butembo-Beni iz DR Konga Sikuli Paluku Melchisedec i hrvatski misionar fra Ilija Barišić, koji djeluje u toj biskupiji već 42 godine, posjetili su u utorak 30. rujna Humanitarnu udrugu Ivan Merz iz Splita. Udruga Ivan Merz, osnovana 2006. godine, u prethodnih osam godina svog djelovanja podijelila je oko 1000 stipendija, a već dvije godine u obliku kumstava-stipendija pomaže i misionarski rad fra Ilije Barišića, hrvatskog misionara s najduljim misionarskim stažem koji u Kimbulu vodi župu u kojoj se svakog mjeseca krsti 200 djece. “Misionar daje prigodu onom tko želi činiti dobro da to i učini. Tražimo pomoć za školovanje siromašne djece i, tko god želi, može pomoći. Godišnje školovanje osnovnoškolca kuma košta 50 eura, srednjoškolca 100 eura, a studenta 300 eura. Kumovi dobiju imena djece te na kraju godine njihove ocjene i pisma zahvale djece”, ističe fra Ilija Barišić. Djeca su u Kongu, kaže, najveće bogatstvo, a od prve do pete godine umre njih 62 %. Stoga im stipendija za školovanje u obliku kumstva, za vrijeme kojeg imaju i redovne obroke, doslovno spašava život. Humanitarna udruga Ivan Merz će pored stipendija hrvatskim studentima i srednjoškolcima slabijeg imovinskog stanja i ubuduće nastojati pomagati fra Iliji Barišiću u njegovu iznimnom misionarskom radu, a svi koji žele na ovakav način pomagati mogu se javiti direktno fra Iliji Barišiću u Kongu:

Fr. Ilija Barišić, OFM,
missionnaire Fraternite Franciscaine Kimbulu / Butembo R.D. Congo